Меню
Назад » » 2024 » Січень » 7

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА ХАРКІВСЬКОГО І БОГОДУХІВСЬКОГО ОНУФРІЯ

  • 07.01.2024
  • 139 Переглядів
РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ МИТРОПОЛИТА ХАРКІВСЬКОГО І БОГОДУХІВСЬКОГО ОНУФРІЯ, СВЯЩЕННОАРХІМАНДРИТА СВЯТО-ПОКРОВСЬКОГО ЧОЛОВІЧОГО МОНАСТИРЯ М. ХАРКОВА БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ, ВСЕЧЕСНОМУ ЧЕРНЕЦТВУ, ВИКЛАДАЧАМ І СТУДЕНТАМ ХАРКІВСЬКОЇ ДУХОВНОЇ СЕМІНАРІЇ, І ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ ХАРКІВСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ.

«А все оце сталось, щоб збулося сказане пророком від Господа, який провіщає: «Ось Діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвуть Йому Ймення Еммануїл, що в перекладі є: З нами Бог»» (Мф.1:22-23).

Возлюблені отці, брати та сестри!
Сьогодні ми, перебуваючи в подяці до Бога, з новим сподіванням, новою надією зустрічаємо благодатне свято Різдва за тілом Господа та Спаса нашого Ісуса Христа.

Ми знаємо, що це свято – не тільки пам'ять про важливу подію з історії людства, але й долучення до джерела Божественної любові, відкритого для кожного з нас: «Хто в тілі з’явився, Той оправданий Духом, Анголам показався, проповіданий був між народами, увірувано в Нього в світі, Він у славі вознісся!» (1 Тим. 3:16).

Бог – Творець світу і всесвіту у Своїй невимовній любові та милосерді не дав, щоб рід людський до кінця поринув у темряву гріховної безодні.

Здавна і в різні часи Божа правда затверджувалася на землі життям праведників, святих пророків – усіх тих, хто всупереч брехливому торжеству беззаконня, жили з вірою в серці, вірою, яка є запорукою спасіння і перемоги над злом.

Бог Святим Духом відкривався подвижникам віри, утверджуючи і зміцнюючи їх на спасительних шляхах пізнання Істини, що перевершує всяке людське розуміння в безмежності святості, чистоти та любові.

Різдво Христове стало найголовнішим одкровенням Божества людству. Бог прийшов до людей, щоб напередодні життя Нового віку заснувати Церкву Свою, як сповіщає святий апостол Павло: «Багато разів і багатьма способами в давнину промовляв був Бог до отців через пророків, а в останні ці дні промовляв Він до нас через Сина, що Його настановив за Наслідника всього, що Ним і віки Він створив. Він… учинив Собою очищення наших гріхів, і засів на правиці величності на висоті». (Євр.1:1-3).

Пришестя Спасителя відкрило нам, що справи праведні, створені за Божими заповідями, життя святих є виконанням волі Божої, вони мають промислове значення в історії домобудівництва спасіння.

Так Вінець людської чистоти і смирення – Пресвята Владичиця наша Богородиця і Приснодіва Марія, оспівана пророком і псалмоспівцем Давидом, народила Богонемовля Христа у Віфлеємській печері. Ангельські Сили, пастухи, східні мудреці віддали хвалу істинному Божому Сину і істинній Людині.

І ми з вами сьогодні оспівуємо Різдво Христове як спадкоємці великої обітниці, сприйнятої нами через віровчення Святої Церкви та життя подвижників благочестя. Святитель Лука Кримський закликає нас: «Впадемо ж ниць перед Віфлеємським вертепом, в якому благоволив з'явитися світу в найбіднішій обстановці Цар Небесний в образі Боголюдини.

Нам незбагненна така безмірна смиренність і зневага до всякої мирської слави Господа Ісуса, що нині народився» (Слово перше в день Різдва Христового).

Спаситель прийшов у світ не для того, щоб прийняти владу над земними царствами та народами. А для того, щоб увінчати Церкву Свою, як каже апостол Петро віруючим: «І самі, немов те каміння живе, будуйтеся в дім духовий, на священство святе, щоб приносити жертви духовні, приємні для Бога через Ісуса Христа» (1 Пет.2:5).

Святкуючи Різдво Христове, вступаючи в Нове літо благості Божої, ми підносимо молитви подяки за прожитий 2023 рік.

Це був рік важких скорбот і випробувань, які випали на долю українського народу. Але пам'ятатимемо, що за свідченнями святих подвижників віри, особливо новомучеників і сповідників 20 століття, всі гріховні та злі людські плани – ніщо перед правдою Божою, правдою, яка утверджується у земному світі справами покаяння, любові та милосердя. До цього й покликані всі справжні учні Христові.

Возлюблені мої!
Сердечно вітаю Вас з Великими та спасительними святами Різдва Христового, Святого Богоявлення, молитовно бажаю, щоб у Новому 2024 році з нами та в нашому житті завжди перебувала благодатна істина віри Христової, надія, яка зміцнює духовні сили, гаряча братня любов! Нехай мир і благословенна тиша прийдуть у кожну сім'ю та кожний дім. Закликаю благословення Боже на ваші добрі справи та звершення в ім'я урочистості віри Христової та утвердження братньої любові на нашій Слобожанській землі, що охороняється Богом!

«Христос народжується -славте,
Христос з небес - зустрічайте,
Христос на землі підносьтеся.
Співайте Господеві вся земля,
і радісно оспівуйте, люди, бо Він прославився!»
(Ірмос 1 пісні Різдвяного канону)

СМИРЕННИЙ ОНУФРІЙ,
МИЛОСТЮ БОЖОЮ
МИТРОПОЛИТ ХАРКІВСЬКИЙ
І БОГОДУХІВСЬКИЙ

Різдво Христове
2023/2024 рр.
м. Харків