Меню
Назад » » 2022 » Серпень » 13

Винесення Чесних Дерев Животворчого Хреста Господнього

  • 13.08.2022
  • 204 Перегляда
14 серпня, в перший день Успенського посту, Православна Церква святкує походження (виносу) чесних дерев Животворчого Хреста Господнього.

З того часу, як Син Божий освятив Хрест Своїми стражданнями, у ньому почала виявлятися незвичайна чудодійна сила. Про її прояв свідчить і історія свята, описана в грецькому часослові 1897:

«Через хвороби, які дуже часто бували в серпні, здавна утвердився в Константинополі звичай виносити Чесне Древо Хреста на дороги і вулиці для освячення місць і відігнання хвороб. Напередодні, виносячи його із царської скарбниці, клали на святій трапезі Великої церкви. З сьогодення і далі до Успіння Пресвятої Богородиці, творячи літії по всьому місту, пропонували його потім народу для поклоніння. Це і є походження Чесного Хреста».

Зародження цього свята належить до 9 століття, його святкування було встановлено у Константинополі, а 12-13 століттях воно затвердилось у всіх Православних церквах світу.

У це свято у храмах відбувається винесення Хреста та поклоніння йому. 

Здійснюючи святкування на честь Хреста Господнього, Православна Церква підносить Свої старанні молитви до Самого Господа про те, щоб Він силою Хреста Свого захищав віруючих від усіх ворогів видимих і невидимих на всіх шляхах земного життя.

Свято Всемилостивому Спасу та Пресвятій Богородиці, що відзначається цього ж дня, встановлено і з нагоди знамень від ікон Спасителя, Пресвятої Богородиці та Святого Хреста під час боїв Святого благовірного князя Андрія Боголюбського з волзькими булгарами.